Wat moet je doen met opgewekte energie?

Ben je benieuwd wat je kunt doen met de energie die je zonnepanelen opwekken? Je hebt twee belangrijke opties: terugleveren aan het net of opslaan voor eigen gebruik. Op deze pagina leggen we uit hoe je optimaal gebruik kunt maken van je zonne-energie en hoe je beslissingen invloed hebben op je energiekosten en onafhankelijkheid.

Jouw mogelijkheden bespreken? Maak een afspraak of kom langs in onze showroom!

Energie terugleveren

Als je zonnepanelen hebt, kun je de stroom die je niet zelf verbruikt terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd en houdt in dat je de zonnestroom die je in de zomer produceert, kunt verrekenen met de stroom die je op andere momenten van het net afhaalt, zoals in de winter. Dit verlaagt je energierekening aanzienlijk omdat je geen kosten betaalt voor de stroom die je zelf opwekt.

Op dit moment werkt het stroomnet als een grote batterij, die helpt om de energiebalans te bewaren tussen zomerse overvloed en winterse tekorten. Echter, het aanstaande kabinet heeft aangekondigd de salderingsregeling in 2027 af te willen schaffen, maar de precieze details en gevolgen zijn nog niet volledig uitgewerkt. Voor nu blijven de huidige regels van kracht, inclusief het betalen van eventuele terugleverkosten.

Energie opslaan

Door de onzekerheid over de toekomst van de salderingsregeling is het slim om naar alternatieven te kijken. Een goede optie is om zonne-energie thuis op te slaan, bijvoorbeeld in een batterij, in plaats van deze terug te leveren aan het energienet. In de zomer verbruik je vaak minder energie, terwijl je zonnepanelen dan juist veel stroom opwekken. In de winter heb je juist meer energie nodig dan je zonnepanelen produceren. Het opslaan van de energie kan daarom een handige oplossing zijn.

Energie opslaan in een batterij

Wanneer je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt, kun je deze overtollige energie opslaan in een thuisaccu. Deze accu slaat de zonne-energie op zodat je het later kunt gebruiken.

Dit is handig voor momenten waarop je meer energie nodig hebt dan je zonnepanelen produceren, zoals vroeg in de ochtend voordat de zon opkomt, of 's avonds als iedereen thuis is en de zon al onder is.

Door de opgeslagen energie op deze tijden te gebruiken, haal je het maximale uit je zonnepanelen en zorg je ervoor dat je energieverbruik goed is afgestemd op je behoeften.

Energie opslaan in een boiler

Je kunt de opgewekte zonne-energie ook gebruiken om tapwater te verwarmen. Dit bespaart geld en vermindert de CO2-uitstoot, omdat je zonne-energie direct inzet voor het bereiden van warm water. Dit warme water kun je zowel voor verwarming als voor dagelijks gebruik, zoals douchen en koken, gebruiken. Door je zonne-energie op deze manier te benutten, maak je efficiënter gebruik van de energie die je zonnepanelen produceren.

Is de batterij of boiler vol en kan deze niet meer kan opslaan? Dan wordt de extra energie alsnog teruggeleverd aan het energienet.

Jouw mogelijkheden bespreken? Maak een afspraak of kom langs in onze showroom!

Maak een afspraak